Busstalling Westraven is opgeleverd en per 9 juli 2021 in gebruik genomen, en daar zijn wij trots op. De nieuwe, duurzame busstalling nabij de P+R Westraven in Utrecht is in opdracht van de provincie Utrecht gerealiseerd en vanaf 10 juli gaan de bussen van Qbuzz over van de Europalaan naar deze nieuwe busstalling aan de Griffioenlaan.

Aannemingsbedrijf G. van der Ven B.V. was de opdracht gegund en tijdens het proces werd Dutch Lotus erbij betrokken om de rol van project- en werkvoorbereiding van de diverse gebouwen te vervullen. De busstalling is meer dan alleen verzameling van functionele gebouwen en terreinen, het is toekomstbestendig dankzij haar duurzame inrichting. Een mooie combinatie van organisatorische en bouwtechnische uitdagingen die aansluit bij onze visie op een duurzamere toekomst.

Slim én groen ingericht

Eerder dit jaar was het kantoorgedeelte al gereed en ondertussen is ook de werkplaats inclusief werkstraten en wasstraten voltooid en ingericht. Bij de inrichting van de werkplaats was het een grote uitdaging om de door vele partijen geplaatste installaties en voorzieningen onderling op elkaar af te stemmen en te voorzien van de juiste aansluitingen en besturingen. Het resultaat is een zeer chique werkplaats waar menig monteur zijn vingers bij aflikt.

De busstalling is voorbereid op de toekomst, zodat de overgang naar elektrische bussen moeiteloos gemaakt kan worden. Zo is er in het transformatorgebouw nog ruimte voor 6 transformators voor het laden, is een enorme ondergrondse kabelgoot dwars over het terrein gemaakt en is de basis voor de laadportalen reeds gemaakt.

Ook het voortschrijdend inzicht t.a.v. de brandveiligheid van de elektrische bussen heeft, laat in het proces, nog tot grote wijzigingen in het terrein geleid. Zo zijn er vele brandwanden op het terrein toegepast om blussen beter mogelijk te maken en voortplanting van de brand in te perken.

 

Aan het terrein wordt momenteel nog de laatste hand gelegd. Voor de bouwvak zal ook het terrein geheel gereed zijn. Het gebouw is circulair gebouwd. Aan het einde van zijn cyclus is het te demonteren en in beginsel elders weer op te bouwen. Vanuit deze circulaire gedachte is er ook gekeken om zoveel mogelijk te werken met bestaande materialen en deze te recyclen in de nieuwe materialen. De plafonds van de overstekken zijn zelfs gemaakt van gebruikt hout. Energetisch gaat het gebouw ook verder dan de ten tijde van vergunnen geldende normen. Het kantoor is bijna energieneutraal en de werkplaats heeft ook een zeer lage energiebehoefte. Daarnaast zijn er ruim 400 zonnepanelen op het dak geplaatst en voldoende raampartijen om zoveel mogelijk natuurlijk licht te creëren (ook in de werkplaats).

“Er is een mooi project gerealiseerd, volledig toekomstbestendig en duurzaam, ”aldus Van Selm die blij is met het eindresultaat.

Benieuwd naar onze diensten? Neem contact op!