Gegevens:

Locatie
Katendrecht Rotterdam

Opdrachtgever
Heijmans Utilitaire Woningbouw

Type werkzaamheden
Coördinatie installaties en nuts-aansluitingen

De wijk Katendrecht in Rotterdam heeft de afgelopen jaren een metamorfose doorgemaakt. Van achterstandsgebied ontwikkelde het gebied zich tot hippe plek en een gewilde wijk met een mix van culinaire, creatieve en culturele invloeden.

Te midden van deze wijk vormt Fenix I een boegbeeld, zowel op architectonisch vlak alsmede op technisch vlak. Een Europees bekroond werk waarbij maar liefst 212 nieuwe loftappartementen zijn gerealiseerd op een oppervlakte van bijna 45.000 m2. Dutch Lotus maakte deel uit van het werkvoorbereidingsteam en coördineerde de installaties en nuts, een voor dit gebouw bijzonder complexe opgave.

Een van de grootste bouwprojecten in Nederland

De eerste start werd gemaakt in 2009. Heijmans kwam in overleg met de Dienst Stadsontwikkeling tot het plan om een nieuw bouwvolume op de bestaande loods te plaatsen, op eigen kolommen, los van de oorspronkelijke constructie. In 2013 won het architectenbureau Mei architects and planners de herbestemming van Fenix I, waarna de bouw in 2015 van start ging.

Met bijna 45 000 m² was het een van de grootste bouwprojecten in Nederland. De maar liefst 212 loftappartementen die boven op de bestaande Fenixloods gerealiseerd dienden te worden, konden geheel naar wens van kopers ingedeeld en uitgevoerd worden. Op deze manier zijn er zowel horizontaal als verticaal ingedeelde appartementen ontstaan. In de oorspronkelijke loods is plaats gemaakt voor de Fenix Food Factory en voor delen van het Cultuurcluster.

Bijzonder complexe opgave

Dutch Lotus heeft als onderdeel van het werkvoorbereidingsteam de installaties en nuts mogen coördineren. Voor dit gebouw een bijzonder complexe opgave.

Het gebouw is zowel aangesloten op de stadsverwarming als ook op een warmte-koude-opslag installatie (WKO) met bron welke zowel kan voorzien in koeling als ook in verwarming. De (vier) distributieleidingen moesten door het hele gebouw heen om alle ruimten te kunnen voeden.

Zowel de parkeergarage als de commerciële ruimten zijn voorzien van een sprinklerinstallatie, welke vanuit bedrijfszekerheid zowel gevoed wordt met een drinkwateraansluiting als ook met een sprinklerbron.

Doordat de appartementen vrij indeelbaar waren en ze op een onderbouw met andere functies kwamen te staan, moesten er op vaste plekken verticale (nuts)schachten voorzien worden en een horizontaal tracé onder de onderste galerij.

Ook het onderbrengen van alle installaties in de complexe constructiestructuur van het cultuurcluster was een enorme puzzel.

Heeft u interesse?

Drijvend bouwen vraagt om grensverleggend werken! Wilt ook samen werken met DutchLotus om uw project te realiseren? Neem dan contact op!

Neem contact op