Handboek

waterwonen

Kom alles te weten over het ontwikkelen van waterwoningen in ons uitgebreide GRATIS handboek.

Waarom dit handboek?

Dit handboek bevat alle aandachtspunten en overwegingen die komen kijken bij het ontwikkelen van waterwoningen. Het is belangrijk om, voordat er gestart wordt, kennis te nemen van de belangrijkste verschillen tussen de diverse ontwikkelingsfases om gedurende een ontwikkeling niet voor verrassingen te komen staan.

Dit handboek is gerealiseerd door 3 eindejaarsstudenten van Avans University of Applied Sciences die hierop zijn afgestudeerd, in samenwerking en onder begeleiding van Dutch Lotus.

“Dit handboek laat de belangrijkste aandachtspunten op hoofdlijnen zien. Wilt u na het lezen van dit handboek ondersteuning bij uw ontwikkeling, neem dan contact met mij op”

Vier belangrijke fases

Een ontwikkeling bestaat uit vier verschillende fasen. Iedere fase kent afwijkingen met een ontwikkeling die op het land wordt uitgevoerd.

1. Initiatieffase

De initiatieffase is bedoeld om te onderzoeken of de gebiedsontwikkeling met bijvoorbeeld waterwonen gewenst is en of er wellicht betere alternatieven zijn.

2. Haalbaarheidsfase

Deze fase is onder te verdelen in drie sub fasen waarvan twee fasen deels gelijk lopen: definitie-, ontwerp- en voorbereidingsfase.

3. Realisatiefase

Deze fase is gericht op het bouwen van het ontwerp. Zowel de waterwoningen als ook de infrastructurele aanpassingen.

4. Beheerfase

Er zijn zes beheeraspecten waar rekening mee moet worden gehouden wanneer je op het water gaat bouwen. Het waterschap stelt aan de hand van de zes beheers aspecten eisen.

Benieuwd naar de aandachtsgebieden per fase voor uw project? Download dan nu HET gratis handboek waterwonen!

download

Beter voorbereid van start

Door kennisneming van het handboek kun je als ontwikkelaar beter voorbereid het proces starten. Hierdoor voorkom je dat je in het ontwikkeltraject specifieke aandachtsgebieden vergeet en daardoor tot onaangename verrassingen komt veel te laat in het traject.

Door middel van het handboek kunt u
voorbereid van start met uw kennis van:

 • De voor- en nadelen van een
  waterwoning

 • De verschillende waterwoonvormen

 • De 4 belangrijke fases en wat hierbij
  komt kijken

 • Het verschil tussen het ontwikkelen
  van een waterwoning en een
  normale woning.

Ontvang nu onze gratis whitepaper

en lees alles over water wonen!