Dutch Lotus neemt 3 afstudeerders mee in de wereld van het drijvend bouwen.

Sinds eind januari begeleidt Dutch Lotus 3 studenten van de opleiding Ruimtelijke Ordening. Dim, Koen en Tobias onderzoeken onder leiding van Bart van Selm alle ontwikkelaspecten van het drijvend bouwen en maken kennis met een netwerk van diverse specialisten en het woud aan afwijkende regelgevingen. Uiteindelijk zullen zij gezamenlijk alle opgedane kennis verzamelen in hun afstudeerscriptie en vertalen naar een handboek voor ontwikkelende partijen met daarin alle relevante aandachtsgebieden tijdens het ontwikkelen van ‘Waterwoningen’.

Een afstudeerperiode is voor de studenten een eerste kennismaking met de praktijk. Een spannende fase waarin theorie omgezet wordt naar praktische toepassingen. Het werkgebied Ruimtelijke Ordening kent vele uitdagingen en is continu in ontwikkeling. Het drijvend bouwen is voor velen nog onbekend en nieuw terrein. Studenten Dim Hegeraat, Koen van de Ven en Tobias Yavuzkan duiken voor een periode van 5 maanden in de wereld van het ‘waterwonen’ en drijvend bouwen.

Hét handboek voor Waterwonen

Bart van Selm begeleidt de 3 afstudeerders voor de periode van januari tot eind juni en brengt hen kennis bij over het drijvend bouwen, wijst ze op aandachtsgebieden en brengt ze in contact met partijen voor specifieke informatie. “Het is interessant om met een nieuwe generatie samen te werken en hun onbevangen visie op drijvend bouwen te horen. Daarnaast kan ik hen mijn kennis vanuit de praktijk en mijn netwerk overbrengen, komen ze zelf soms met interessante partijen en ontstaan er leuke dialogen, ” vertelt Bart. Daar waar studenten vaak een individuele afstudeeropdracht opleveren aan het einde van een afstudeerperiode, werken in dit geval de drie studenten gezamenlijk aan een handboek over Waterwonen. Het doel: een duidelijk handboek voor partijen die een project met drijvende woningen gaan ontwikkelen.

“Het ontbreekt de markt over het algemeen aan een overzicht op de aspecten die een drijvend project met zich meebrengt. Die afwijkende aspecten komen daardoor vaak te laat pas in beeld waardoor sommige beslissingen in een latere fase teruggedraaid moeten worden of het plan zelfs onhaalbaar wordt. Dergelijke verrassingen wil je zo min mogelijk in een ontwikkeltraject. Naast onwenselijke vertraging heeft het ook invloed op de winstgevendheid van een project. Een handboek moet hier zicht op geven,” licht van Selm toe. Het handboek geeft zicht op onderdelen als: bestemmingsplannen, bouw- en verkavelingsvormen, eigendommen, financiering, waterschappen, waterwoningen, steigers, nutsvoorzieningen en stichtingskosten.

Eind juni zal de afstudeerperiode afgerond worden en studeren de 3 studenten af met als eindresultaat een mooi handboek voor de markt!

Benieuwd naar onze diensten? Neem contact op!