Begin april 2018 zijn we begonnen met de bouw van de drijvende woningen voor het project Schoonschip in Amsterdam. Eindelijk kunnen de plannen omgezet worden echte woningen. Met enige regelmaat belichten we het bouwproces van de drijvende woningen. Deze keer de opbouw van een drijvende woning.

Hout Skelet Bouw

De woningen bestaan grofweg uit 2 gedeelten: de betonnen casco en de opbouw. Voor de opbouw maken we gebruik van de techniek van Hout Skelet Bouw (HSB) Dit is een lichtgewicht systeem wat zeer relevant is bij drijvend bouwen. De opbouw van de drijvende woning bestaat uit vooraf geproduceerde onderdelen. Doordat deze delen vooraf uitgetekend en in een fabriek geproduceerd zijn, is het alleen een kwestie van monteren op de bouwplaats, waarmee in enkele dagen de hele opbouw van de woning overeind staat.

Duurzaam

De techniek van HSB past helemaal in de doelstelling van het project Schoonschip om de meest duurzame woonwijk van Europa te worden. De voordelen van HSB zijn o.a.:
• Ecologisch: De meeste materialen zijn hernieuwbaar. Delfstoffen worden zo veel mogelijk voorkomen. Zo passen we geen glaswol toe (aardolie), maar in de meeste gevallen houtvezelisolatie
• Snel: het is een relatief snelle manier van bouwen. Alles wordt van tevoren gefabriceerd en wordt ter plekke als een bouwpakket in elkaar gezet.
• Gezond leefklimaat. Er worden veel natuurlijke materialen gebruikt. Het is bekend dat natuurlijke materialen een positieve invloed hebben op het woonleefklimaat. Bij enkele woningen worden de wanden zelfs gevuld met stro of kalkhennep wat het prettig binnenklimaat ten goede komt. Ook Leemstuc wat bij meerder woningen wordt toegepast levert daarin een belangrijke bijdrage.
• Goede isolatie: Met HSB is het mogelijk om zeer goed te isoleren. Alle woningen hebben een isolatiewaarde van gemiddeld 7 i.c.m. drievoudige beglazing. Daarnaast behalen allen woningen een energieprestatiecoëfficiënt (EPC) van maximaal 0. Een aantal woningen zal zelfs nog betere waarden halen en zelfvoorzienend worden. Er wordt dan net zoveel energie opgewekt als dat er verbruikt wordt.

Natuurlijk mooi

Woongenot wordt voor een groot deel bepaald door de uitstraling van de woning. Daarom is er ook veel aandacht besteed aan de esthetiek van de drijvende woningen. Vanwege het te hoge gewicht komen er geen metselwerk buitengevels voor. De meeste woningen worden afgewerkt met houten gevelbekleding. Daarbij zien we dat iedere opdrachtgever en/of architect toch weer zijn eigen voorkeuren heeft wat een zeer divers beeld zal gaan geven. Ook spuitkurk of zelfs zonnepanelen komen als gevelbekleding voor. Groene daken zijn standaard, maar ook groene gevels komen voor. Al met al zal het geheel garant staan voor een natuurlijke uitstraling van de drijvende wijk.

Benieuwd naar onze diensten? Neem contact op!