Gegevens:

Locatie
Johan van Hasseltkanaal te Amsterdam

Opdrachtgever
Particuliere zelfbouwers

Type werkzaamheden
Technische ontwikkeling, procesmanagement, werkvoorbereiding, inkoop, uitvoeringsbegeleiding

Project Schoonschip is een paradepaardje binnen de drijvende bouwwerken. Binnen dit project, dat bekend staat als de meest duurzame woonwijk van Europa, realiseerde Dutch Lotus in samenwerkingsverband 13 drijvende woningen voor 23 huishoudens.

Buiten deze woningen was er echter nog een bijzondere woning waarbij Dutch Lotus de zelfbouw heeft begeleid. De woning gaat op diverse vlakken nog een stap verder dan de woningen binnen het project.

Ecologische materialen

Buiten het feit dat het project Schoonschip al uniek in haar soort is, werd bij deze woning gebruik gemaakt van diverse ecologische bouwmaterialen. Zo zijn de buitenwanden van de getimmerde opbouw, gevuld met strobalen en aan de binnenzijde afgewerkt met leemstuc voor een optimaal binnenklimaat. Een ecologische toepassing, maar tegelijkertijd een natuurlijke manier van isoleren. Het gebruik van dergelijke materialen komt in het gehele woonhuis terug. Zo is aan de achterzijde een serre samengesteld met materiaal van gesloopte kassen. De serre die loopt van half boven het water tot half boven het drijflichaam is georiënteerd aan de noordzijde waardoor er veel daglicht binnenvalt, maar tegelijkertijd geen onnodige warmte levert. De betonbak van de woning is in een droogdok geproduceerd die vervolgens naar een werf in Zaandam werd gevaren, daar is de woning geheel vanaf het water opgebouwd om deze vervolgens met twee sleepboten over het Noordzeekanaal en het IJ naar zijn eindbestemming te brengen.

Zelfstandig

Deze zelfbouwwoning is gerealiseerd zonder hoofdaannemer waardoor Dutch Lotus ook de organisatorische taken op zich heeft genomen. Tijdens de voorbereidingsfase heeft Dutch Lotus de opdrachtgever en architect geadviseerd om tot een goede kostenraming, planning en uitvoeringsontwerp te komen. Nadat de omgevingsvergunning was aangevraagd zijn alle benodigde leveranciers en onderaannemers ingekocht, tekeningen gecontroleerd en de gehele bouw begeleid. Kortom: een project waar we zelfstandig diverse taken dienden uit te voeren en daardoor ook alle facetten feilloos wisten af te stemmen!

Heeft u interesse?

Drijvend bouwen vraagt om grensverleggend werken! Wilt ook samen werken met DutchLotus om uw project te realiseren? Neem dan contact op!

Neem contact op